Verhoog de privacy awareness binnen je instelling met de CSY-toolkit

Cybersave Yourself Toolkit

Ben je op zoek naar manieren om de privacy-awareness binnen jouw organisatie te vergroten?
Maak dan gebruik van Cybersave Yourself (CSY). Hiermee kun je op een ludieke manier een bewustwordingscampagne opzetten die het besef van medewerkers en studenten vergroot. De campagne omvat een website en een online toolkit met kant-en-klaar materiaal. In dit artikel presenteer ik alle beschikbare materialen binnen CSY met betrekking tot privacy-awareness.

Hoe krijg ik toegang tot het materiaal?


Om toegang te krijgen tot alle thema's en het materiaal, log je in met je organisatieaccount op de CSY-toolkit. Heb je geen organisatieaccount? Maak dan een eduID aan met je eigen e-mailadres en log daarmee in.

Bekijk het privacy-materiaal in de CSY-toolkit

Wie mag het materiaal gebruiken? Deze dienst en al het materiaal in de toolkit zijn bedoeld voor organisaties die zijn aangesloten bij SURF. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruik van de dienst en de materialen. Werk je bij een non-profitorganisatie? Dan kun je het materiaal als inspiratiebron gebruiken. Verwijzen naar de publieke website is altijd toegestaan: www.cybersaveyourself.nl.

Privacyveiling (spel)


De privacyveiling is een interactief spel dat geschikt is voor grote groepen.
Het doel van het spel is medewerkers en studenten te laten ervaren wat de waarde is van hun online privacy. Na afloop van het spel zullen zij beter beseffen welke risico's verbonden zijn aan het (online) delen van informatie en hoe gemakkelijk dit vaak (onbewust) gebeurt.

Bij aanvang van het spel staan alle spelers. De veilingmeester staat duidelijk zichtbaar voor de groep en stelt ja-nee-vragen over het delen van specifieke informatie met de rest van de groep. Deelnemers antwoorden in stilte door te blijven staan ('ja') of te gaan zitten ('nee'). LET OP: eenmaal gaan zitten is blijven zitten. De winnaar is degene die als laatste blijft staan (en dus het minst over zichzelf wil delen).

In de CSY-toolkit vind je digitale bestanden, waaronder de spelregels en spelkaarten, zodat je het spel kunt laten drukken of printen. Speel het bijvoorbeeld met medewerkers, docenten of studenten om aandacht te besteden aan privacy.

Privacyveiling

Privacy-posters

Een aantal veelvoorkomende vragen over privacy worden behandeld op posters voor medewerkers, docenten en studenten. Deze posters bieden ondersteuning bij situaties waarin persoonsgegevens worden gebruikt of gevraagd. De posters kunnen worden afgedrukt en opgehangen of digitaal worden weergegeven op een scherm.

In de toolkit vind je ook de .eps-bestanden, zodat de vormgeving naar wens kan worden aangepast.

  • Voor medewerkers en docenten: Welke applicaties mag ik nog gebruiken? Een stappenplan met tips en uitleg over privacy-by-design.
  • Voor studenten: Ik wil persoonsgegevens van een ander gebruiken. Doorloop het stappenplan met uitleg over dataminimalisatie, wat is een grondslag en wanneer is toestemming vragen noodzakelijk.
  • Voor studenten: Help! Iemand wil mijn persoonsgegevens gebruiken! Uitleg over de rechten die je hebt, wanneer je de keuze hebt om persoonsgegevens te delen en concrete voorbeelden van situaties waarin persoonsgegevens worden gevraagd.
Privacy posters

Privacy-stellingen

Prikkel medewerkers en/of studenten met privacy-stellingen. Kies uit bestaande stellingen in de toolkit of gebruik je eigen stellingen. De CSY-toolkit bevat een CSY-template waarmee je nieuwe stellingen kunt vormgeven in de CSY-huisstijl.

Privacy e-learning

Privacy is ook van belang voor het werk van onderzoekers en docenten. Daarom hebben we in samenwerking met experts uit het werkveld materiaal ontwikkeld. De online module en het slidedeck kun je zelf binnen je organisatie inzetten om privacy op een praktische manier uit te leggen.

Bekijk hier de module voor privacy in het onderwijs

Schermafbeeldingen

Gebruik schermafbeeldingen (wallpapers) om de aandacht te trekken. Voor verschillende privacythema's zijn afbeeldingen ontwikkeld die je als schermafbeelding kunt gebruiken, bijvoorbeeld als (tijdelijke) achtergrond op de werkplekken van medewerkers of op schermen aan de muur.

Privacy-thema's uit de CSY-toolkit

De CSY-toolkit bevat 21 thema's over cybersecurity en privacyonderwerpen.
Combineer de illustraties en teksten met de promotiematerialen om kant-en-klare campagnes te maken. Deze campagnethema's richten zich specifiek op privacy, zoals:

  • Datalekken - Meld dataknoeien
  • Het internet onthoudt alles - Kies bewust wat je deelt met het herinnernet
  • Mobiele apps - Houd je ogen open voor gluur apps
  • Privacy-by-design - Voorkom privacy prutsen
  • Lees de voorwaarden van gratis apps - De datadealer