Nieuwe e-learning: veilig omgaan met gegevens & datalekken

Elearning

Met persoonsgegevens en andere gevoelige gegevens moet je zorgvuldig omgaan. Maar hoe zorg je dat je jouw medewerkers niet overstelpt met adviezen? De nieuwe e-learning module van Cybersave Yourself is gemaakt in samenwerking met onderwijskundigen en maakt gebruik van storytelling. Aan de hand van concrete situaties ziet de deelnemer voorbeelden van gewenst en ongewenst gedrag. De module informeert over persoonsgegevens en datalekken en geeft handvatten hoe je veilig met gevoelige gegevens omgaat.

Privacy awareness steeds belangrijker

Naast de gebruikelijke cybersecurity-awareness wordt ook het bewustzijn en gedrag rondom privacygevoelige gegevens steeds belangrijker. Zeker in een onderwijsinstelling waar veel (gevoelige) studentgegevens verwerkt worden. Dat was de aanleiding om voor deze e-learning module ‘veilig omgaan met gegevens en datalekken’ als onderwerp te nemen. Het thema voor deze module is afkomstig uit de Awareness-werkgroep, een community-verband waarin security en privacy professionals van instellingen kennis en ervaring uitwisselen.

Een dag meelopen met een nieuwe medewerker

In de module volgt de deelnemer een hoofdpersoon op een eerste werkdag. Gedurende dag komen verschillende situaties langs: van de nieuwe werkplek tot de vraag om lid te worden van een groepsapp. De situaties worden afgewisseld met informatie en korte zelftestjes. De deelnemer leert meer over:

  • Wat gevoelige gegevens en datalekken zijn
  • Hoe je om gaat met gegevens op je werkplek
  • Wat te doen bij het bespreken van persoonlijke informatie in publieke ruimtes
  • Wat doe je als je bij gevoelige informatie komt wanneer dat niet de bedoeling is
  • Wat de e-mail-etiquette is
  • Hoe je gebruik maakt van groepsapps met collega’s of studenten

Gekozen is om het verhaal in stripvorm weer te geven, met neutrale figuren en achtergrond. Zo zijn de situaties herkenbaar gemaakt en kan de deelnemer zich beter inleven in het scenario.

Eenvoudig in te zetten en gevarieerd

Deze nieuwe module is gemaakt als e-magazine, waardoor het mogelijk is om het visueel aantrekkelijk en interactief te maken. Er worden meerdere soorten media gebruikt: teksten, geluidsfragmenten en korte testjes. Door dit format is de module eenvoudig in te zetten door het te embedden op een eigen omgeving, zoals het intranet of een eigen LMS.

De variatie in werkvormen zorgt ervoor dat de module interactief is, en awareness informatie op een laagdrempelige manier overbrengt. De module is gemaakt door en voor onderwijs en onderzoeksinstellingen. Door samen te werken met een onderwijskundige is ook gekeken of de module aansluit bij best practices voor e-learnings in het onderwijs.

Op maat te maken

De module is op maat te maken voor instellingen met de volgende aanpassingen:

  • Het logo van CSY kan vervangen worden door het logo van de instelling
  • De testjes zijn te vervangen met behulp van Microsoft Forms, waardoor instellingen ook kunnen meten hoeveel medewerkers de module afgerond hebben en met welke score.
  • Verwijzingen naar beleid of informatie van je eigen instelling kunnen aangepast worden

Probeer het zelf

Deze op-maat-module is opgenomen in de Cybersave Yourself toolkit (inloggen met SURFconext). Onderwijs- en onderzoeksinstellingen vinden awareness-materiaal en informatie in de toolkit om een eigen awareness-campagne op te bouwen. De module is gratis te gebruiken.