Privacy voor Professionals: Een Praktische Gids voor een Vliegende Start
Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker dat werknemers doorgroeien naar functies waarin kennis van privacy essentieel is. Deze kennis gaat verder dan de basisprincipes van privacy en moet vaak naast bestaande werkzaamheden worden opgedaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor communicatiemedewerkers die zich bezighouden met privacy awareness, privacycoördinatoren of -ambassadeurs, en beveiligingsfunctionarissen die nauw samenwerken met privacyprofessionals. In dit artikel Privacy voor professionals hebben we bronnen verzameld om op een toegankelijke manier kennis te maken met privacy en in korte tijd vaardigheden op te bouwen om die kennis toe te passen.
Hoe kwamen wij tot de gids Privacy voor Professionals?
In juni plaatsten wij een oproep in de SCIPR-community en op LinkedIn, waar verschillende aanbevelingen en suggesties uit voortkwamen. Om de betrouwbaarheid van de bronnen te waarborgen, bevelen wij alleen bronnen aan waar wijzelf of iemand uit ons netwerk ervaring mee heeft. Dit artikel richt zich niet op commerciële partijen die hun producten promoten, maar op bronnen die nuttig zijn voor de genoemde doelgroep.
Houd het eenvoudig
Privacy is een onderwerp waarin men gemakkelijk kan verdwalen. Daarom is het belangrijk om in het begin eenvoudig te blijven. Begin met de basis: Wat is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), basiskennis van privacy, wat is een verwerkingsregister, wat zijn processen en verwerkingen, en wat zijn de grondslagen? Het liefst met concrete voorbeelden, zodat je direct aan de slag kunt en kunt zien hoe het in de praktijk werkt.
Aanbevolen trainingen Als privacykennis essentieel is voor je functie, is het investeren in kennis en vaardigheden van groot belang. Verschillende trainingen en opleidingen op het gebied van privacy kunnen hierbij helpen. Bespreek intern welke opleidingsmogelijkheden er zijn en of er instituten zijn waarmee jouw instelling regelmatig samenwerkt. Daarnaast is het goed om het opleidingsbudget en de tijd die je aan een training, cursus of opleiding kunt besteden in overweging te nemen.
Enkele aanbevolen trainingen als goed startpunt zijn:
- Privacy Officer Opleiding (2 lesdagen) - Kader Opleidingen
Een laagdrempelig startpunt waar mensen erg tevreden over waren vanwege de relevante kennis en praktische toepasbaarheid. - AVG Start 2-daagse - Privacy Company
Privacy Company is een bekende naam op het gebied van opleidingen en trainingen. Ze bieden een goede basistraining om met de AVG aan de slag te gaan. Als dit naar meer smaakt, bieden ze ook andere trainingen en opleidingen aan.
Privacy voor professionals: Certificeringen
Voor degenen die een volgende stap willen zetten, kan het behalen van privacy certificeringen nuttig zijn. De bekendste certificeringen van de IAPP (International Association of Privacy Professionals) bevatten veel informatie over de ontstaansgeschiedenis en verschillende wetgevingen rondom privacy, maar hebben een juridische inslag. Dit maakt het materiaal soms minder toegankelijk. Een certificering zoals CIPP/E en CIPM is zeker aan te raden voor degenen die hun carrière in privacy willen voortzetten.
Privacy voor professionals: Boekentips
Deze vier boeken zijn toegankelijk geschreven en bieden concrete handvatten om zorgvuldiger met privacy om te gaan:
- "Je hebt wel iets te verbergen" - Geschreven door onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent. Dit boek belicht het belang van privacy met schokkende Nederlandse voorbeelden en biedt informatie over programma's waarmee je uitgaande data van apps op je mobiel kunt afvangen en bekijken.
- "Survivalgids in de digitale jungle" - Geschreven door Brenno de Winter. Dit boek biedt een praktische en pragmatische benadering van informatieveiligheid zonder het te oversimplificeren. Het helpt je om het 'dit is te moeilijk voor me'-gevoel los te laten en praktische stappen te zetten om de veiligheid van je informatie te waarborgen.
- "Privacy is hard and seven other myths" - Geschreven door Jaap Henk Hoepman. Dit boek ontkracht acht hardnekkige mythes over computerprivacy. Het biedt technische oplossingen, bespreekt privacyontwerpstrategieën en laat zien hoe technologie zowel onze privacy kan schaden als beschermen.
- "Hoe ben je FG? : Functionaris Gegevensbescherming" - Geschreven door Serge Katus. Dit boek beschrijft wat een Functionaris Gegevensbescherming (FG) en een Data Protection Officer (DPO) precies zijn en welke concrete taken hieraan verbonden zijn.
Websites
Naast boeken zijn er ook websites die nuttige informatie en bewustwordingsmaterialen bieden over privacy. Hier zijn enkele aanbevolen websites:
Non-profit awareness websites:
Templates en Voorbeelden
Een verzameling van relevante en actuele templates vind je via onze pagina met beleidsdocumenten en sjablonen.
Voorbeelden van awareness materiaal, privacy trainingen en quizzes zijn beschikbaar in de Cybersave Yourself Toolkit. De toolkit is gratis te gebruiken voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
Conclusie
Met deze praktische gids hopen wij privacy professionals op weg te helpen bij het opdoen van relevante privacykennis en -vaardigheden. Heb je tips of aanvullingen, laat het ons vooral weten.